Ο Κώστας Σχορετσανίτης γεννήθηκε το 1903 και ο Χρήστος, το 1907. Καταγόταν από το χωριό Μοσχόφυτο Τρικάλων. Γύρω στο 1920, έφυγαν από το χωριό τους και πήγαν στα Τρίκαλα. Εκεί μαζί, τα δύο αδέλφια δούλευαν στο ζαχαροπλαστείο «Τσιμπίδα» που ήταν θείος τους. Τα καλοκαίρια, τους έπαιρνε και πήγαιναν στη Ζάκυνθο, όπου είχε άλλο ζαχαροπλαστείο και δούλευαν τη θερινή περίοδο.

It all started with

mr. John Dillinger

...his daughter

Martha Dillinger Snow

...her husband

Alexander Snow

...and a strange dude

Sebastian Kinasky

Από το έτος 1933 ως το 1960

Το 1933 όμως ο Χρήστος Σχορετσανίτης, αποφάσισε να ανοίξει δικό του ζαχαροπλαστείο, σε κάποια πόλη που να μην υπάρχει άλλο. Πηγαίνοντας λοιπόν στον Βόλο και ρωτώντας, έμαθε ότι στην Ιστιαία δεν υπάρχει ζαχαροπλαστείο. Πήγε λοιπόν στο Ξηροχώρι (όπως ονομαζόταν η Ιστιαία) και ενοικίασε ένα κτίριο στο κέντρο της πλατείας. Πολύ σύντομα τον ακολούθησε και ο αδελφός του ο Κώστας και μαζί άνοιξαν ένα κατάστημα, που ήταν συγχρόνως ζαχαροπλαστείο και γαλακτοπωλείο.
Επειδή όμως δεν υπήρχε τυροκομείο στην περιοχή, σε ένα κτίριο άνοιξαν αρχικά τυροκομείο στο οποίο έφτιαχναν διάφορα τυριά, βούτυρα, γιαούρτι και διάφορα άλλα τυροκομικά προϊόντα.
Οι αγελαδοτρόφοι από την Σινασό και την Καστανιώτισσα(τριγύρω χωριά) αφού άρμεγαν τις αγελάδες τους, αργά το απόγευμα και νωρίς το ξημέρωμα, έβαζαν το γάλα σε μεταλλικά δοχεία και με γαϊδουράκια το έφερναν στην Ιστιαία. Πίσω από το μαγαζί σε χώρο που είχαν διαμορφώσει τα δύο αδέλφια μάζευαν και το πρόβειο γάλα το οποίο και τυροκομούσαν.Το γάλα έπρεπε να ζεσταθεί στην κατάλληλη θερμοκρασία και με την πυτιά και τα κατάλληλα υλικά να γίνει η γνωστή ζύμωση, ώστε να κατασκευαστεί η γνωστή σε όλους μας φέτα.Από τις έξι η ώρα το πρωί έρχονταν όλοι οι Ξηροχωρίτες με τα κατσαρόλια και αγόραζαν το γάλα τους, είτε βρασμένο είτε άβραστο. Κατέβαιναν όμως και πολλοί απ’ τα γύρω χωριά. Άλλοι με τα πόδια κι άλλοι με ζώα. Τότε δεν υπήρχαν Ι.Χ. αυτοκίνητα, παρά μόνο τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ και λίγα ταξί.Τα γνωστά αγοραία, με τις 8 και δέκα θέσεις.Έτσι ο κόσμος από τα χωριά έρχονταν στην Ιστιαία με τα λεωφορεία, για να κάνουν τα ψώνια τους. Τα δρομολόγια ήταν λίγα. Ένα το πρωί στις 6 η ώρα, για να έρθουν και ένα το μεσημέρι, για να γυρίσουν στα χωριά τους. Οι περισσότεροι, επειδή δεν προλάβαιναν να πάρουν πρωινό στο σπίτι τους, έρχονταν στο γαλακτοπωλείο, όπου έτρωγαν βούτυρο με μέλι, λουκουμάδες, κρέμες και διάφορα γλυκά. Όλα αυτά γινόντουσαν καθημερινά, διότι εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν ούτε τα σύγχρονα ψυγεία, ούτε φωτισμός, καλά –καλά. Υπήρχαν ψυγεία μικρά με πάγο, ξύλινα που άνοιγαν από πάνω Το καλοκαίρι με μια χειροκίνητη μηχανή παγωτού, με πάγο, έφτιαχναν παγωτό βανίλια, που στη συνέχεια τοποθετούσαν σε κύπελλα με καπάκι. Ένας εργαζόμενός τους, γύριζε σ’ ολόκληρη την Ιστιαία με ένα ποδήλατο. Μπροστά είχε ένα μεγάλο κιβώτιο με πάγο και έβαζαν τα κύπελλα με το παγωτό και τα πουλούσε.
Εκτός του μαγαζιού υπήρχαν τραπέζια και καρέκλες στο πεζοδρόμιο αλλά και στην πλατεία, τα οποία -όταν ο καιρός ήταν καλός- γέμιζαν με κόσμο. Εκεί σερβίρονταν όλα τα γλυκά και παγωτά που είχε το κατάστημα.
Όλα αυτά βέβαια δεν τα ετοίμαζαν οι δύο τους, αλλά είχαν και αρκετούς υπαλλήλους μαθητευόμενους, ο καθένας με την ειδικότητα του. Επειδή οι οικογένειες των δυο αδελφών μεγάλωναν στην εποχή του 1960, αποφάσισαν να χωρίσουν τις δουλειές τους και ο μεν Χρήστος κράτησε το ζαχαροπλαστείο, ο δε αδελφός του Κώστας το γαλακτοπωλείο μαζί με το τυροκομείο.
Για αρκετά χρόνια συνεργάζονταν ανταλλάσοντας τα προϊόντα τους. Κατόπιν ο καθένας ακολούθησε τον δικό του δρόμο.
.

Αδερφοί Σχορετσανίτη

Και πάμε στο σήμερα

Το 1960, ο Κώστας Σχορετσανίτης με τον γιό του Γιώργο, αγόρασαν ένα οικόπεδο έξω από την Ιστιαία και έχτισαν ένα σύγχρονο για την εποχή τυροκομείο.Το 2008 ο Γιώργος με τους γιούς του Κώστα και Γιάννη κατασκεύασαν έξω απο την Ιστιαία ένα σύγχρονο τυροκομείο εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας.Σήμερα η τρίτη γενιά της οικογένειας συνδυάζοντας την εμπειρία 70 και πλέον ετών εφαρμόζοντας ολοκληρωμένο σύστημα ασφάλειας τροφίμων εξασφαλίζει την άριστη ποιότητα των προϊόντων που διατίθενται στη αγορά.